Opdræt af stabyhoun

Stabyhoun er en antalmæssigt lille race, både i Danmark og internationalt. Hvis vi derfor ikke er vågne, er der risiko for indavl.

Dansk Stabyhoun Klub samarbejder meget tæt med den hollandske specialklub for stabyhoun og wetterhoun (www.nvsw.nl) vedr. avl. De har en database, hvor også alle danske hunde bliver registreret. Ønsker man sin tæve parret, kontaktes staby-klubben, der henvender sig til Holland, hvor man så undersøger slægtskabet mellem den ønskede hanhund og tæven, samt forekomst af sygdom hos de hunde, der er ophav til pågældende tæve/hanhund. Dette for at sikre, dels at de to hunde ikke er for nært beslægtede, dels at kombinationen ikke øger risikoen for bestemte sygdomme. Dansk Stabyhoun Klub optager IKKE hvalpene på hvalpelisten, hvis den pågældende parring IKKE er godkendt af den hollandske specialklub! Da jeg fortalte vores dyrlæge om den ordning, sukkede hun og sagde: "Gid flere special-klubber ville gribe det an på samme måde!"

For at blive avlsgodkendt skal hundene have opnået min. en 2. pr i kvalitetsbedømmelsen på en DKK-anerkendt udstilling. De skal være røntgen-fotograferede for tjek af hofter for hofteleds-dysplasi (HD), hvor status skal være A, B eller C. En del hunde får også tjekket albuerne for albueleds-dysplasi (AD, tidligere  benævnt albueledsartrose, AA), men det er ikke et krav. Der stilles ikke krav om UHM-test (unghunde-mentalbeskrivelse) eller nogen former for prøver (jagt, lydighed eller andet).

 

 

abildkaer.dk © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

A - kuld